Veckans kombo - skir våryra!

Nu är äntligen försommaren här och trädgårdssäsongen har sparkat igång med full kraft! Den långa och ibland sega vintervilan för trädgårdsentusiasten, ändras på nolltid, när våren gör entré. Något som också har vaknat till liv är min lilla barockinspirerade rabatt. Spana här in veckans kombo! 

Ha en underbar helg!

Mia på Restless Garden

 Vit sockblomma, Epimedium x youngianum 'Niveum'

Vit sockblomma, Epimedium x youngianum 'Niveum'

Sockblomman är en sån där växt som du behöver ligga med näsan tryckt ner i rabatten för att fullt ut kunna njuta av de utsökta blommorna. Det är lätt hänt att man skyndar förbi "henne" på våren och går miste om en av trädgårdens största skönheter.

 Fast det är inte bara blomningen som gör sockblomman till en favorit. Den är en utmärkt marktäckare i halvskuggigt läge och kräver inte särskilt mycket skötsel. På våren plockar jag bort torra blad och ger en näve med kogödsel och sen sköter den sig själv. Bladverket är vansinnigt tjusigt som skiftar till en bronsfärgad ton. Bladen nästan sjunger med ett "frasande" ljud i vinden. Men sockblomman är lite seg i starten. Det är fiffigt att plantera den hyfsat tätt för hos mig tar det ett par år innan den bildar täta ruggar. Men det är väl värt väntan!

 Spetsmössa, Tiarella cordifolia Saxifragaceae

Spetsmössa, Tiarella cordifolia Saxifragaceae

Spetsmössan är en relativt ny bekantskap i trädgården, men som jag har suktat efter länge. Fast jag har inte riktigt fått kläm på hur den vill ha det. På våren är jag rätt generös med kogödsel, men det var ingen hit visade sådet sig förra året.  I år strösslade jag istället försiktigt ut pelleterad kogödsel runt spetsmössan och nu blommar den fint. Spetsmössan är mer försynt av sig än sockblomman och har 15-20 cm höga stjälkar med små vita stjärnliknande blommmor. Och ska vara en pålitlig marktäckare.

Veckans kombo är en riktigt skir våryra  - vit sockblomma och vit spetsmössa.

image.jpg

Kanske gillar du också:

Vårens vackraste buskar