Rosen - trädgårdens drottning

Idag är det blomverkstad vid köksbordet. Det är underbart att kreera i den strålande vårsolen! Nu börjar det också klia i fingrarna inför nästa trädgårdssäsong. Som alltid har jag en rad idéer på lut. Fast det jag nästan är mest spänd på är att se hur mina Austinrosor (rosornas ros) som planterades på senhösten har artat sig. Rabatten går i varma härliga toner i crémevitt, rosa och orange-aprikos. Det kommer bli sååå vackert! Eller vad tror du?

Ha det gott i solen! 

Mia på Restless Garden

image.jpg
 Senhösten 2105: Den gamla halvmåneformade rosrabatten är inramad med stora rejäla stenbumlingar (en kvarleva från när trädgården ursprungligen anlades på 1930-talet). 

Senhösten 2105: Den gamla halvmåneformade rosrabatten är inramad med stora rejäla stenbumlingar (en kvarleva från när trädgården ursprungligen anlades på 1930-talet). 

Min gamla rosrabatt är omgrävd otaliga gånger sedan starten för 12 år sedan. Men har inte ägnats särskilt mycket omsorg de senaste åren. Rosor kan vara rätt skötselkrävande och den tiden har inte funnits under spädbarnsåren. Och egentligen har jag gett upp hoppet om rabatten. Det går inte att få bukt på kirskålen (och angrepp av rossteklar), oavsett hur många gånger jag gräver om den eller täcker med bark.

Men som alltid tar passionen över - i det här fallet kärleken till Austinrosor. Efter mina trädgårdsresor till England kunde jag inte motstå att kapa en egen klassisk engelsk prunkade rosrabatt. Trots ogräsproblemet grävde jag om rabatten och gjorde plats baktill för fem nya barrotade Austinrosor som planterades på senhösten precis innan kylan slog till. Spana in planteringsschemat nedan om du är nyfiken på vilka sorter jag har valt.

 Hösten 2015: Rosrabatten är inramad framtill av kantnepeta, ljusrosa Fairyrosor och i vardera ytterkant växer två starkt cerisrosa rabattrosor (av okänd sort från Vreta handelsträdgård). 

Hösten 2015: Rosrabatten är inramad framtill av kantnepeta, ljusrosa Fairyrosor och i vardera ytterkant växer två starkt cerisrosa rabattrosor (av okänd sort från Vreta handelsträdgård). 

 Högsommaren 2015

Högsommaren 2015

 Planteringsskiss hösten 2015 

Planteringsskiss hösten 2015 

 Glamis Castle, Boscobel, Lady Emma Hamilton och Sharifa Asma. Foto: Flora Linnea

Glamis Castle, Boscobel, Lady Emma Hamilton och Sharifa Asma. Foto: Flora Linnea

 William Morris. Foto: Flora Linnea

William Morris. Foto: Flora Linnea

 Februri 2016: Ett gossigt halmtäcke bäddar in de barrotade Austinrosorna mot vinterkylan och som skydd mot vårsolen.

Februri 2016: Ett gossigt halmtäcke bäddar in de barrotade Austinrosorna mot vinterkylan och som skydd mot vårsolen.

Det är alltid ett vågspel med rosor - ska de klara vintern eller inte? Men faktum är att även vårsolen är en riskfaktor! De starka solstrålarna riskerar att torka ut rosen som inte kan dra vatten när det är kärle i marken. Ni hör att rosor är en skötselkrävande primadonna, trots det är de oemotståndliga. 

 Kanske är du också intresserad av ... 

Tröstlöst rosangrepp

2015 - ett förlorat rosår