Ny ängslik perennrabatt!

Få trädgårdsdesigners har fått sånt genomslag på kort tid som Piet Oudolf. Han är känd för sina naturliga planeringar med robusta ofta sensommarblommande perenner och gräs. Oudolf planterar perenner i större grupper, men jag valde att dela på plantorna och sprida ut dem lite här och var för att skapa en känslan av en sommaräng när jag anla min nya rabatt. Har du möjlighet så besök någon av hans oändligt vackra parker, t.ex. Drömparken i Enköping och perennparken i Skärholmen.

I det här inlägget har jag samlat foton från början till slutet av mitt eget projekt. Nyfiken på resultatet? Kika längre ner. 

Mia på Restless Garden

Projektet inleddes tidigt i våras med det styva arbetet att gräva upp ett 8 meter långt dike mot grannen. Och rensa bort all kirskål, så gott det nu går. Rejält jordförbättra den styva lerjorden. Gräva ner en plåt som en ogrässpärr mot grannens tomt, för att hindra den tröstlösa invationen av kirskål. Längst ner i inlägget finns en länk till ett tidigare inlägg om min rätt fiffiga lösning på ogrässpärr. Jag använder vanlig nockplåt, sån som man använder till hustak.

image.jpg

Nockplåten är 40 cm djup och oftast orkar jag "bara" gräva ner den till 30 cm djup. Kanske inte så snyggt att det sticker upp lite svart plåt, fast det syns inte när den nya bokhäcken och växterna är på plats. 

image.jpg
 Barnens sandlåda har fungerat som övervintringsplats för uppgrävda och krukade växter. 

Barnens sandlåda har fungerat som övervintringsplats för uppgrävda och krukade växter. 

Hur gick det då? Jag är faktiskt supernöjd med resultatet! Den enda stora missberäkningen var att de 20-tal plantor med egenodlad bockrot som jag satte ut på försommaren aldrig tog sig. Jag vet inte om det berodde på att sniglarna kalasade på plantorna eller om det var sommarens kyla och regn som var boven. Eller om småplantorna skuggades av mer snabbväxande perenner. Tanken var i alla fall att bockroten skulle blomma med lätta vita skyar på mellanhöjd (50 cm). Tänk er ungefär som en underliggande matta av vit hundkex till de mer högresta och färgstarka perennerna och biennerna (Purpurkvannen är bara tvåårig, gudbevars).  Nu blev det inga vita skyar och rabatten är mer entydigt purpurfärgad än vad det var tänkt. Fast planteringen är oerhört vacker ändå!

image.jpg

Först ut att "blomma" var Ekorrkornet. Ett helt underbart ettårigt sädesslag som jag verkligen kan rekommendera. Trots att den var pillrig att förkultivera och inte heller såg de taniga grässtråna mycket ut för världen när det var dags att plantera ut i våras, men plantorna växte till sig oväntat bra och de första ljusgröna spröda axen slog ut tidigt på försommaren och har sedan dess kontinuerligt  blommat hela säsongen. Tidigare har jag i princip bara odlat perenner. Det har inte funnits tid till att pyssla med ettåringar.  Fast tack att jag i år satsade på att odla Ekorrkorn och valde att dela på perennerna och sprida ut växterna lite här och var, istället för som jag brukar plantera i stora tjok, så har har rabatten varit förvånadssvärt intressant hela säsongen. Sen får vi se vad som vad som händer med planteringen år 2 och framförallt år 3 när mer invasiva perenner har brett ut sig. Men det får vi ta då. Det här året har planteringen varit enastående vacker och det är fullt tillräckligt för mig för att vara nöjd med mitt "lilla" experiment. 

 Ekorrkorn, grekvädd och pärleternell. 

Ekorrkorn, grekvädd och pärleternell. 

 Purpurkvanne och i bakgrunden kransveronika och rosenflockel.

Purpurkvanne och i bakgrunden kransveronika och rosenflockel.

 Purpurkvannen är inte bara vacker utan älskas även av insekter. 

Purpurkvannen är inte bara vacker utan älskas även av insekter. 

 Temynta, röd solhatt och gröna knoppar av överblommad grekvädd.  

Temynta, röd solhatt och gröna knoppar av överblommad grekvädd.  

 Ekorrkorn och purfärgade grekvädd. 

Ekorrkorn och purfärgade grekvädd. 

 Temynta, blodtopp, grekvädd och ekorrkorn. 

Temynta, blodtopp, grekvädd och ekorrkorn. 

image.jpg
image.jpg

Och så här såg rabatten ut tidigare år. Helt ok, fast det är mycket roligare att experimentera och gräva om rabatterna lite då och då.  

 Rosenhallon, vitblommande flox, rosa buskros, vallmo och kantnepeta. 

Rosenhallon, vitblommande flox, rosa buskros, vallmo och kantnepeta. 

 Alunrot, blå bolltistel, klint, aklejor, bollmora, blå salvia och bollmora.

Alunrot, blå bolltistel, klint, aklejor, bollmora, blå salvia och bollmora.