Lugnande grönt i lunden

En trädgårdslund har tveklöst sin höjdpunkt på våren och försommaren!  Först ut i mars slår vår turkiska julros ut sina blommor i både i purpur, blekrosa och grönaktigt vitt. Därefter tar den röda sockblomman och de skira liljetulpanerna vid. Vårlökarna blommar långt in i maj och avslöses i juni av ett lila hav av kirgislök. Genom att ha intressanta bladverk och låta de vackra fröställningar från alliumen sitta kvar blir lunden intressant hela säsongen. 

  Turkisk julros,   Helleborus orientalis

Turkisk julros, Helleborus orientalis

image.jpg
image.jpg
image.jpg
 Kirgislök, Allium aflatunense   

Kirgislök, Allium aflatunense

 

Hasselört är storfavoriten, trots det planterade jag den utsökta marktäckaren först förra året. Varför då kan man fråga sig? 


 Kirgislöken är vacker även när den är overblommad. Påminner inte fröställningen lite om huvudet på en påfågelhona? 

Kirgislöken är vacker även när den är overblommad. Påminner inte fröställningen lite om huvudet på en påfågelhona? 

Hasselörtens högblanka hjärtformade blad och julrosens fingrade blad är alldeles oerhört vackra tillsammans. Det är först förra året som jag planterade Hasselört hemma, trots att jag älskar täta mattor av Hasselört.

Hasselörten är lite seg i starten och tar  tid på sig innan den breder ut sig. Det är ingen bra kombo för mig som är otålig av min natur och vill snabbt få en grön tät blank växtmatta. Samtidigt är jag rätt uppfinningsrik och kan gå långa och ibland krogiga vägar för att nå målet. Jag har försökt att så egen Hasselört, men lyckades inte. Tydligen är "köpefröer" i regel för torra. Hasselörten ska sås på färska fröer, har jag förstått. Vill man ha en större yta med Hasselört är det fiffigast att byta till sig sticklingar eller plantor via andra trädgårdsentusiaster. Själv har jag både köpt plantor på en trädgårdsbutik och sticklingar genom en Facebookgrupp. (Skriv att jag vill ha ännu fler ...)

 Lunden i juli

Lunden i juli

Klotlöken är ny för året. Jag som trodde att det var en vårlök blev överraskad över att den började rodna först i juli.  

image.jpg
image.jpg

Kanske gillar du också:

 Veckans kombo: ormbunke och allium