Ulriksdals Trädgård på Kivik - en skånsk pärla

I våras gjorde jag en roadtrip till Skåne och besökte flera trädgårdar och handelsträdgårdar. En av de plantskolor som jag länge har drömt om är Ulriksdals Trädgård på Kivik. Förra Skånebesöket passade detta inte rent logistiskt, men nu när vi semestrade på Österlen stod Ulriksdal högst upp på önskelistan. Vilken härlig och annorlunda plantskola! Jag längtar redan tillbaka/Mia

image.jpg

Ingången till Ulriksdals Trädgård går längs med en grusgång som slingrar sig genom ett mörkt och nästan trolskt skogsparti. I backen ner till plantskolan står underbara engelska skulpturer uppradade i den täta gröna mattan av murgröna. 

image.jpg

I skydd av skuggan från de stora trädkronorna trivs de skuggälskande buskarna och perennerna som finns till försäljning. Ulriksdal är en liten plantskola men som har ett nischat och därmed brett sortiment av framför allt japanska lönnar, pioner och julrosor. De är också specialiserade på engelska trädgårdsskulpturer och krukor, som jag älskar. 

image.jpg

Den engelskinspirerade trädgården som finns i anslutning till plantskolan är sorgligt nog stängd för visningar. Ägaren berättar att det inte gick att få ekonomin att gå ihop, trots försök med visningar, kursverksamhet och afternoon-tea. Därför är jag hänförd över att jag fick en privat rundtur genom trädgården. 

Det gamla vackra 1800-talshuset av tegel är som hämtad från den brittiska landsbygden. Trädgården som består av ovanliga träd och buskar (japanska lönnar, tulpanträd, rhododendron ...)  påminner lite om Norrvikens trädgårdar i Båstad som likaså har stängt. Är det inte förfärligt att vi i Sverige inte har ett system för att bättre kunna ta tillvara på våra kulturskatter, ungefär som de engelska National Trust som äger och driver egendomar?

image.jpg