Veckans kombo

Det är så häftigt att du dras till vissa buskar som om de vore magneter. Och när du väl har känt på de stora veckade bronsfärgade nästan sammetslena bladen på ett Japanskt gaffelolvon, ja då är du fast.

image.jpg
 Japanskt Gaffelolvon har ett vackert gaffelformat grenverk och blommar i vitt på våren. 

Japanskt Gaffelolvon har ett vackert gaffelformat grenverk och blommar i vitt på våren. 

Jag är nog lite av en busksamlare och kunde inte skiljas från olvonet som fick följa med hem från plantskolan förra sommaren. Sedan dess har jag fnulat lite på vilken skuggtålig marktäckare som är vacker ihop med det Japanska gaffelolvonet. Hasselört med sina blanka eleganta mörkgröna blad är en klar favorit. En annan marktäckare som trivs i lite skuggigare lägen är den oslagbara sockblomman. Först blommar den med obeskrivligt vackra orkideliknande blommor i vitt, rött eller ljusgult, därefter slår bladen ut. Bladverket är sirligt och får en underbar bronsfärgad ton. Kan ni föreställa er ett japanskt gaffelolvon med den ljusgula sockblomman, Epimedium x versicolor 'Sulphureum'? Vackert, eller hur!! Veckans kombo är därför Japanskt gaffelolvon och ljusgul sockblomma.

Jag har tyvärr inget foto på en blommande ljusgul sockblomma. Men så här ser den röda ut som vi har i vårt woodland.  

image.jpg

I den här något "bortglömda" men vackert designade planteringen växer ett Japanskt gaffelolvon, lite skymd bakom rhododendronbuskarna, Astilbe, sockblommor, gula tulpaner, kejsarkronor. Attans så snyggt!! 

image.jpg
image.jpg