Vårens vackraste buskar: Hybridkejsarolvon

Det finns nog inget som är lika efterlängtat som när trädgården börjar spira igen på våren. När träd och buskar knoppar. Då skira vårblommor lyser upp den vintertrötta gräsmattan i blått och gult och stolta påskliljor sträcker på sig under äppelträden och kanske den underbaraste av de alla vitsippan som villigt frösår sig lite här och var.

I det här lilla artikelserien ska jag inte prata om härliga vårtecken, utan dela med mig av några av mina favoriter bland vårblommande buskar och först ut är hybridkejsarolvon.

Hybridkejsarolvon : förra året köpte jag två buskar med hybridkejsarolvon som jag satte i en ny hörnplantering, för att ge lite insynsskydd mot gatan. Det är en alldeles underbar upprättväxande buske som blommar i ljuvaste ljusrosa på bar kvist tidigt i mars-april. Fast den bjöd på färg redan i januari då de första rosa knopparna visade sig.

 Hybridkejsarolvon 'Charles Lamont', Viburnum x bodnantense

Hybridkejsarolvon 'Charles Lamont', Viburnum x bodnantense

Såhär såg planteringen ut precis när den var ny sommaren 2014. 

 hybridkejsarolvon, funkia, buxbom, spetsmössa, sockblomma och strutbräken. 

hybridkejsarolvon, funkia, buxbom, spetsmössa, sockblomma och strutbräken. 

Samma plantering fast senare på säsongen. Den tog sig rätt bra, eller hur?

image.jpg

Nyligen gick jag förbi ett pepparkaksbrunt trähus med uppvuxna hyrbridkejsarolvon på framsidan av huset. Det är bland det vackraste jag har sett. Ljusrosa och brunt är en sagolik kombination. Nu är jag allt bra sugen på att köpa ytterligare ett par hybridkejsarolvon och sätta på framsidan mot gatan.

image.jpg
image.jpg

Nähä, det här duger inte att sitta inte och skriva. Det är bara att sätta på sig regnstället och ut och gräva i leran, för nu har en pall med bokhäck precis levererats. Hoppas att ni får en skön helg! 
/ Mia  

Kanske gillar du också:  

Vårens vackraste buskar: Forsythia