Vårens vackraste buskar: Forsythia

Det finns många underbara vårblommande buskar och ideligen blir jag kär i nya. Jag är nog lite av en busksamlare. I den här miniserien har jag plockat ut några av mina favoriter som också passar särskilt bra i den uppvuxna villaträdgården. 

Forsythia: en traditionell buske som kanske inte känns så spännande och ny men som ändå är ett givet inslag på våren. Forsythian blommar som bäst nu i april i nästan självlysande gult. Om du inte vill missa den rikliga vårblomningen ska busken beskäras direkt efter blomningen. Men jag brukar också gå igenom den lite lätt ytterligare en gång i augusti och ta bort grenar som spretar iväg som spjut uppåt och även de som hänger ner på marken.

 Forsythia i högblommning i min egen trädgård. Den är uppstammad som ett träd. Om bara ett par veckor är spaljén helt täckt av slingrande klematis. 

Forsythia i högblommning i min egen trädgård. Den är uppstammad som ett träd. Om bara ett par veckor är spaljén helt täckt av slingrande klematis. 

image.jpg

För att få plats med allt i vår lilla trädgård på 850 kvm så har jag beskurit våra buskar hårt, faktiskt lite väl hårt. Det är jätteknasigt med tanke på att jag älskar uppvuxna trädgårdar. Så i år är min mission att låta sekatören vila. 

 Foto från förra våren (2014) innan spaljén var på plats. Jag har förökat Waldstenia och planterat som en tät matta under Forsythian. I bakgrunden växer även tuvtåtel - ett av mina favoritgräs.

Foto från förra våren (2014) innan spaljén var på plats. Jag har förökat Waldstenia och planterat som en tät matta under Forsythian. I bakgrunden växer även tuvtåtel - ett av mina favoritgräs.

image.jpg

Överallt i kvarteret blommar Forsythian som bäst just nu. 

image.jpg