Veckans kombo

Denna veckas kombo (i den nya artikelserien här på Restless Garden) går nästan helt i grönt. Det är en samplantering av en buske som tar för sig och en lite mer försynt vintergrön marktäckare. Gissa! Vilka tror ni att det kan vara?

image.jpg

Jo, förstår ni. Det är rönnspirea 'Sem' och waldstenia. Då undrar säkert flera varför jag har valt rönnspirea som i mångas ögon är en trist och vanlig buske, en sån som du hittar i offentliga planteringar. Fast själv älskar jag de avlånga eleganta flikiga bladen, som först går i ljusgrönt och lite rosagult, och som efterhand mörknar. Och dessutom brukar växter, buskar och träd som finns i parker tvärtom betyda att de är robusta, lättskötta och att står sig år efter år. Och det är perfekta växter för mig! Jag gräver ständigt om i trädgården och experimenterar mig fram och då finns det inte tid till vare sig sommarblommar eller kinkiga växter. 

Många verkar också ha rönnspirea på sin varningslista, för att den skjuter rotskott hej vilt i trädgården. Och det är så klart ett stor minus, fast den lite mer kompakta varianten Sorbaria sorbifolia ´Sem´, som jag har skjuter faktiskt färre rotskott, än den vanliga. Rönnspirean ´Sem´ är rätt så dyr och därför köpte jag fyra plantor första året 2013 och sen kompletterade jag med ytterligare fyra plantor förra året.

Att plantera marktäckare som brer ut sig till en tät matta under en nysatt häck gör att den ser mer intressant ut innan häcken har etablerat sig. Och det är också ett smart sätt att hålla aggressivt ogräs i styr (och i min trädgård, precis som i många andras, är den eviga utmaningen att få bort kirskålen). Vill man inte lägga ut en förmögenhet på att köpa många perenner på en och samma gång, då får man ta den lite längre och krogigare vägen och föröka växter som redan finns hemma. Det är trist att det tar sån tid att nå det önskade resultatet, men visst är det ändå tillfredställande när man helt på egen hand har fått fram nya plantor.

När jag gör en ny plantering brukar jag bryta av ett blad på den växt eller buske som ska planteras och helt enkelt gå runt och prova och jämföra bladet med färgen, formen och texturen på andra växter som finns i trädgården för att hitta intressanta växtgrannar. I det här fallet fanns det flera olika marktäckare att välja bland: astilbe, amerikanskt hönsbär, vit och blå ormöga, vintergröna, jättedaggkåpa, rödskaftad daggkåpa, murgröna och waldstenia. Det visade sig att waldstenian, som har tredelade relativt oansenliga blad, och rönnspireans mer spretiga och blad var superläckra ihop. Detta är toppen för waldstenian är enkel att föröka och hos mig växer den hyfsat snabbt ihop till en sammanhållen matta. Jag är så nöjd med den nya häcken och inte minst kombinationen av waldstenia och rönnspirea som blev oväntat vacker. En annan bonus är att den vintergröna waldstenian livar också upp på vintern, vilket är bra för Rönnspirean är rätt trist på vinterhalvåret. Och dessutom blommar waldstenian tidigt på våren med små gula blommor, fast bara de första åren, därefter avtar blomningen.

Och därför är min veckans kombo den primadonnelika rönnspirean och den lågmälda waldstenian! 

 (JUNI)

(JUNI)

 Rönnspirea får långa vackra gräddvita blomställningar på sommaren. (JULI)

Rönnspirea får långa vackra gräddvita blomställningar på sommaren. (JULI)

 En tidig vårmorgon när frosten ligger som ett tunnt vitt täcke över växter och blommor ser rönnspireans blad nästan ut som blommande trollhassel. (MARS)

En tidig vårmorgon när frosten ligger som ett tunnt vitt täcke över växter och blommor ser rönnspireans blad nästan ut som blommande trollhassel. (MARS)

Kanske gillar du också ... 

Friväxande häck