Underbar men supergiftig

Det är härligt när man får chansen att besöka nya handelsträdgårdar. Jag älskar att gå runt och botanisera på egen hand. Själv har jag en förkärlek för perenner, buskar och träd. Men det händer att en och annan sommarblomma slinker ner i korgen. Som i somras då jag var hos mina föräldrar och passade på att åka förbi Marinas handelsträdgård (en liten plantskola som ligger utanför Malmköping). Då kunde jag inte motstå de enormt läckra och iögonfallande ricinplantorna, trots att det visade sig att efter jag hade betalat, att växterna är supergiftiga. Det kändes sisådär i magen när jag packade in giftplantorna och sonen i bilen. Men när jag kom hem och visade upp mitt köp för lillasyrran så skickade hon omedelbart tillbaka mig med plantorna, trots att jag förklarade att det är ovanligt med allvarlig ricinförgiftning ... Det var kanske sommarens giftigaste och mest korkade köp. 

 Ricin är en ståtlig ettårig blomsterväxt. Med praktfulla flikiga lönnliknande blad och klarröda taggiga blombollar. Den är inte så lämplig när du har små barn eftersom den är väldigt giftig, framförallt fröna. 

Ricin är en ståtlig ettårig blomsterväxt. Med praktfulla flikiga lönnliknande blad och klarröda taggiga blombollar. Den är inte så lämplig när du har små barn eftersom den är väldigt giftig, framförallt fröna. 

 I vårt villakvarter finns den här välskötta trädgården som alltid bjuder på en härlig färgexplosion. Tror ni inte att mitt bland blomsterhavet så sticker en magnifik ricin upp. Visst är den läcker!

I vårt villakvarter finns den här välskötta trädgården som alltid bjuder på en härlig färgexplosion. Tror ni inte att mitt bland blomsterhavet så sticker en magnifik ricin upp. Visst är den läcker!

Vad blev det istället då? Jag gick dels på ett säkert kort och hittade stora och fina exemplar av hasselört (som är ett måste i skuggträdgården). Och dels några kardvädd. Kanske ett lite mer otippat val. Det ska bli intressant att se hur plantorna tar sig, som nu under vinterhalvåret har mellanlandat i barnens sandlåda.

 Kardvädd är en tvåårig tistelliknande hög växt. Förr användes de taggiga blomställningarna vid kardning av ull. 

Kardvädd är en tvåårig tistelliknande hög växt. Förr användes de taggiga blomställningarna vid kardning av ull.