Tröstlöst rosangrepp

Tidigare har jag varit en stor rosälskare, särskilt av gammaldags väldoftande buskrosor. Men nu ger jag nästan upp hoppet! De senaste åren har rosorna angripits av en grön larv. Det är visst någon sorts stekel. Och problemet blir tyvärr värre för varje säsong. Själva insekten har jag aldrig sett, men den lägger svarta små ägg i rosbladen som därefter rullar ihop sig. Sen kläcks ofantligt många och glupska gröna larver. Det är tydligen så att förpuppningen sker i marken för att nästa år ge upphov till ännu fler steklar och senare nya gröna larver som kalasar än värre på rosenknopparna. Det finns visst inget insektesmedel mot steklar, utan tipset är att knipsa av bladen och plocka larverna för hand innan hela busken drabbas. Jag vill ha en lättskött trädgård och det finns inget utrymme för sånt här "gullande" med rosorna. Frågan är om jag inte ska offra årets rosenblomning och helt sonika klippa ner rosorna så fort symtomen visas? Det är trots allt kanske ända sättet att bryta den negativa trenden.

 Gröna stekellarver som gnager sig in i och äter upp rosknopparna.

Gröna stekellarver som gnager sig in i och äter upp rosknopparna.

 Visst är det sagolikt med en överdådig rosenpergola. Vem vet det kanske en dag blir en verklighet om jag lyckas bli av med steklarna.

Visst är det sagolikt med en överdådig rosenpergola. Vem vet det kanske en dag blir en verklighet om jag lyckas bli av med steklarna.

 Numera får jag alltför sällan njuta av att rosorna får vackra röda nypon på hösten.

Numera får jag alltför sällan njuta av att rosorna får vackra röda nypon på hösten.