Vårt Woodland på sommaren

Detta är det tredje blogginlägget i en serie om totalt fyra, som handlar om hur vi skapade ett stycke skog i vår trädgård. Bilderna är från i somras.

Vintergrönan på fotot nedan kommer ursprungligen från mina föräldrars bondgård i Södermanland. Jag satt på huk i en slänt och grävde tålmodigt upp tuva för tuva som varsamt rensades från ogräs och planterades om i små plastkrukor. Det blev totalt 68 krukor. Inte illa, eller hur!

I slutet av sommaren hade plantorna fått nya fina vita rötter och kunde planteras ut i trädgården. Varje gång som jag går förbi och tittar på den täta mörkgröna vintergrönan känner jag mig smått salig. Vilken dröm att vår lilla skogsglänta som vi har skapat i stan har spår från mina egna rötter. 

 Del II)

Del II)

 Del I)

Del I)

Jag velade länge fram och tillbaka om vilken buske som skulle ge den rätta lite rufsiga buskagekänslan. Till sist bestämde jag mig för Ginnalalönnen, Acer tataricum ssp 'Uppsala', som har ett härligt naturligt växtsätt med små flikiga blad som påminner lite om björkblad.

image.jpg
 Del I) Komposten, eldningstunnan och skottkärran  är dolda bakom syrensnåret.

Del I) Komposten, eldningstunnan och skottkärran  är dolda bakom syrensnåret.

Kombinationen av det amerikanska älggräsets höga ljusrosa plymer, som går ton i ton med astilben, tillsammans med de gamla befintliga orange dagliljorna blev oväntat raffinierat och alldeles sagolikt vackert när det blommar i juli.

 Del I) I bakgrunden Amerikanskt älggräs,  Filipendula rubra 'Venusta',  rosa astilbe,  Astilbe arendsil 'Erika' , orange dagliljor.

Del I) I bakgrunden Amerikanskt älggräs, Filipendula rubra 'Venusta', rosa astilbe, Astilbe arendsil 'Erika', orange dagliljor.

Innan de orange dagliljorna slår ut blommar det vackert i gult under äppelträdet. 

 Gul daglilja. 

Gul daglilja. 

 Del II) Träjon, humleblomster och skuggblad, Rodgersia pinnata 'Elegans'

Del II) Träjon, humleblomster och skuggblad, Rodgersia pinnata 'Elegans'

Stenar, en gammal stock och växter som växer vilt i naturen förstärker känslan av en riktig skogsglänta.

image.jpg

Den ljuvliga lilla humleblomstern breder ut sig trots det torra läget under trädkronorna.

 

Den här delen innehåller surjordsväxter och buskar som trivs i den jordtypen, som den vackra klockbusken, amerikanskt hönsbär och stor häxal.

 Del III) Klockbusken, Enkianthus campanulatus , Stor häxal, Fothergilla major,  skuggblad, Strutbräken och Amerikanskt hönsbär, Cornus Canadensis.

Del III) Klockbusken, Enkianthus campanulatus, Stor häxal, Fothergilla major, skuggblad, Strutbräken och Amerikanskt hönsbär, Cornus Canadensis.

image.jpg

Den vackra dammen som anlades på 30-talet samtidigt som huset byggdes är omgärdad av små gatsten och stenplattor. Visst vore det underbart med vatten och fiskar i trädgården, men det är inte aktuellt just nu när vi har småbarn. Vi fick istället tips från en trädgårdsdesigner vid Slottsträdgården Ulriksdal i Solna, att så länge lägga ett lager med sten i botten på dammen. Det har blivit en succé. Barnen älskar att hoppa upp och ner i den eller att gå balansgång längs med den höga kanten.

 Del III)

Del III)

 Prydnadsgräset silverhavre, Helictotrichon sempervirens,  fjäderastilbe, Astilbe Simplicifolia-gruppen 'Sprite' , Strutbräken, Matteuccia  struthiopteris , ormöga och längst bak skymtar Blomsterkornell,  Cornus Eddie's White Wonder.

Prydnadsgräset silverhavre, Helictotrichon sempervirens, fjäderastilbe, Astilbe Simplicifolia-gruppen 'Sprite', Strutbräken, Matteuccia struthiopteris, ormöga och längst bak skymtar Blomsterkornell, Cornus Eddie's White Wonder.

image.jpg

Ormöga trivs ibland lite för bra. I somras grävde jag därför bort ormögat som hade spritt ut dig under cypresserna. Istället flyttades dit en storbladig murgröna, Hedera helix 'Hibernica', som förhoppningsvis kommer att bre ut sig längs med dammen. 

 Del IV) Japansk lönn, Acer palmatum 'Osakaxuki', med en matta av rödskaftad daggkåpa, Alchemilla erythropoda Rosaea.

Del IV) Japansk lönn, Acer palmatum 'Osakaxuki', med en matta av rödskaftad daggkåpa, Alchemilla erythropoda Rosaea.

 Skiss över anläggningen

Skiss över anläggningen

Här finns länkar till de andra blogginläggen på samma tema:

Ett woodland tar form

Vårt woodland på våren

Vårt woodland på senhösten/vintern