Ett woodland tar form

Här kan du läsa och se bilder på när vårt woodland tog form. Detta blogginlägg ingår i en serie på fyra delar. Längst ner finns länkar till de tre andra inläggen.

Under 2012 tog jag mig an det stora projektet att förvandla den rejält misskötta thujahäcken i vår trädgård till ett woodland. Med åren hade thujorna vuxit till hyfsat stora träd - 10-15 meter höga - fast hopplöst fula! Den tidigare ägaren slutade att beskära häcken vid 3-4 meters höjd (förmodligen så långt han nådde med sin stege). Ni vet hur tokiga såna träd ser ut med långa och grova spjut som skjuter i höjden.

Året innan hade vi ett hembesök från en av Slottsträdgården i Ulriksdals duktiga designers. Hon uppmuntade mina planer på att behålla några av de största thujorna och anlägga ett lummigt woodland eller skogsglänta, som jag föredrar att säga. Designern skissade på en plantering med ett skogsliknande parti och olika marktäckande växter som håller ihop i rejäla mattor uppblandat med lite buskar. Jag lärde mig mycket av hembesöket som också gav mig modet att våga tänka stort, istället för som tidigare ha duttat med några växter här och var. Hela vintern plöjde jag lustfyllt igenom trädgårdsböcker, gamla trädgårdstidningar, sökte information på nätet och besökte plantskolor i jakten på rätt sorts växter och buskar.

Under vintern påbörjades projektet. Den gamla häcken behövde gallras rejält och därför sågade jag ner ett tjugotal träd - för hand- balanserades på en vanlig köksstege. Min man bara skakade på huvudet när han titt som tätt tittade ut genom vardagsrumsfönstret. Men själv njöt jag av fulla drag.  Därefter var det dags att gräva bort ett 15-20 cm djupt jordlager, fullt med rötter och ogräs.

På våren engagerades ett gäng grannpappor  -utrustade med spadar och skottkärror (eller vad någon trodde var en spade ...)- för att hjälpa till att forsla bort de stora jordhögarna. Fast frågan är hur mycket arbete som egentligen blev gjort? När min man planerar en aktivitet tillsammans men killkompisarna brukar det sluta med prat och öldrickande. Men det var roligt.

Sen var det dags att lägga dit en laddning med ny härlig mullrik jord. Ungefär 1/3 av ytan jordförbättrades med jord/gödsel/mull som passar surjordsväxter.

 Del II)

Del II)

 Del I)

Del I)

 Del I) Så här såg det ut under äppelträdet FÖRE planteringen

Del I) Så här såg det ut under äppelträdet FÖRE planteringen

image.jpg

Och så här blev det EFTER när jättedaggkåpan var på plats.

image.jpg
image.jpg

Här har jag skissat för hand en ritning över planteringen med en förteckning över alla perenner och buskar.

 

Som tur är har jag sparat de flesta växtetiketterna. Det är bra information så här i efterhand.

 Del I

Del I

 Del II 

Del II 

 Del III

Del III

 Del IV

Del IV

 

Här finns länkar till de andra blogginläggen på samma tema:

Vårt woodland på våren

Vårt woodland på sommaren

Vårt woodland på senhösten/vintern