Odla på limpa

För flera år sen inspirerades jag av en tidningsartikel om odlingslimpor. Det är kort sagt en stor hög med trädgårdsavfall blandat med kompost och gödsel. Det finurliga är att du första säsongen odlar grönsaker i värmen som bildas av förruttnelseprocessen och året därpå får du fantastisk odlingsjord - helt gratis! Jag såg framför mig en frodande odling med gigantiska gurkor och squash. Och inga fler mödosamma turer fram och tillbaka från trädgårdsbutiken med otaliga tunga och dyra jordsäckar. Som en liten parantes: ett år fick jag en hel pall med jord av min pappa i påskpresent. Den var slut redan i maj! Så det här med en odlingslimpa lät nästan för bra för att vara sant för en trädgårdsentusiast som jag som i snitt köper 50 säckar varje år.

Sagt och gjort, här skulle anläggas en STOR och hög limpa (för tanken var att producera mycket jord). Jag grävde och släpade grenar och vissna växter för glatta livet. Men då satte maken STOPP för projektet! Där gick gränsen för vad som är acceptabelt i en villaträdgård. Några nya odlingslimpor lär det inte bli framöver, däremot är jag sugen på att komma igång och kompostera. Jag drömmer om en riktig kompost av brittiskt snitt, en sådan som jag spanade in på ett avsnitt av Gardners World. En rejäl träbehållare, med tre separata fack som det går att köra in i med skottkärran. Ett fack där man löpande under säsongen fyller på med vårens löv och torra grenar, vissna perenner och grönt rens från trädgården. Ett annat fack med förra årets trädgårdsavfall, och det tredje facket är fylld med härlig välbrunnen kompost, färdig att använda till rabatterna. Nej, just det! Den blir kanske väl stor på vår 850 kvm tomt? Jag får nog nöja mig med ett par staplade pallkragar istället!

   Vår lilla kompost av staplade pallkragar som till nästa år ska växa från en till tre behållare.

 Vår lilla kompost av staplade pallkragar som till nästa år ska växa från en till tre behållare.

Kanske gillar du också ... 

Satsa på kogödsel 

Ogräsfrön på köpet