Ogräsfrön på köpet

På våren brukar jag lägga ut ett rejält lager med kogödsel över perennplanteringarna och i kökslandet. Vissa år blir det mängder av ogräs i rabatterna, som i år då naten spred sig ohämmat i vårt jordgubbsland. Nog är det lite skumt att ogräsmängden kan variera så från år till år och även från gång till gång?

Ett färskt exempel på att ogräset kan slå väldigt olika är ett par perennplanteringar som jag fixade på jobbet tidigare i år. När jag kom tillbaka till kontoret efter semestern upptäckte jag att den ena odlingen var en ogräsdjungel, medan den andra planteringen i princip var ogräsfri. Då började jag verkligen undra och fatta misstankar mot den köpta jorden. I planteringen med allt ogräs hade jag använt jord och gödsel från en stor trädgårdskedja. Medan jorden och gödslet som användes i den andra planteringen är köpt via ett helt annat företag. Frågan är vad jorden egentligen innehåller och hur den tillverkas? Ska man behöva acceptera ogräsfrön i den dyra köpta jorden?

Med ett heltidsjobb och tre småbarn är tiden knapp, därför är det A och O att trädgården är lättskött. Det finns därmed  begränsat med tid till ogräsrensning. Till nästa säsong ska jag komma igång och kompostera och på sikt slippa köpa dyr jord och därmed risken att sprida ogräs i rabatterna. Än så länge ger min lilla kompost begränsat med jord och växterna behöver rejält med näring på våren. Jag har läst om pelleterad värmebehandlad torrgödsel som jag tänkte prova istället för kogödsel på säck. Är det någon som har erfarenhet av torrgödsel? Hör gärna av er. Det ska bli spännande att se resultatet nästa år nu när jag på allvar har tagit upp fighten mot ogräset!

 

 Invasion av nate och annat ogräs i jordgubbslandet

Invasion av nate och annat ogräs i jordgubbslandet

Kanske gillar du också ... 

Satsa på kogödsel 

Odla på limpa