Snickra snyggaste spaljén

Så här blev resultatet av vår efterlängtade platsbyggda spaljé som består av totalt 4 delar, 180 cm höga och knappt 2 meter breda. Varje ruta är 30x30 cm. Den första sektionen var ursprungligen 30 cm lägre (alltså 150 cm hög) än de andra, för att undvika känslan av en hög mur. Spaljén blev väldigt lyckad när den kom på plats, nästan ännu bättre än vad jag hoppats på! Visst är det en obeskrivlig känsla när man har förverkligat en idé som man har gått och grunnat på en längre tid. När spaljén var färdigbyggd fick vi dessvärre plocka bort en ruta och sänka hela höjden på spaljén till 150 cm – för den goda grannsämjans skull. God kommunikation är A och O i de flesta sammanhang, även när det gäller trädgården. Om det är någon annan som går i spaljétankar så testa och skissa på en med nivåskillnad. Det kan bli jätteläckert!

Kolla gärna in skissen på spaljén längst ner och foton från trädgården före & efter.

image.jpg

Foton FÖRE från i våras när Forsythian blommade.

image.jpg

Foto EFTER i juni

image.jpg

Clematisen som fanns sedan tidigare är en skicklig klättrare och är tacksam för att äntligen kunna klättra högt och breda ut sig. Den småblommiga Clematisen bjuder på en överdådig blomning från midsommar ända fram till september. 

image.jpg

Clematisen blommar med små anspråkslösa lätt neråtböjda lila klockor med vitt foder.

image.jpg

Efter blomningen får den vackra gröna kottliknande frökapslar som torkar och blir bruna efter hand.

image.jpg

Skiss på spaljén och delar av vår köksträdgård. Jag ritade med bokhäcken (som inte finns än men som är på gång och ska planteras i höst) för att få en bättre känsla av helheten.