Friväxande häck

Fokus för 2014 är att rama in vår trädgård. Vi har både byggt en spalje mot en av granntomterna och ska under hösten sätta en ny bokhäck längs med köksträdgården. Och nu under sommaren arbetar jag vidare med en friväxande häck av rönnspirea som jag påbörjade året innan.

Jag är så glad att jag gick på min magkänsla och till slut planterade rönnspirea, trots att många har varnat mig för att den skjuter många rotskott. Men det är något med bladverket som är svårt att motstå. I mina ögon är de flikiga bladen som påminner om rönnens, tillsammans med den gröna färgen som skiftar mot rött, nästan andlöst vackert! På Zetas trädgård hittade jag faktiskt en sort, Sorbalia sorbifolia 'Sem', som skjuter färre rotskott än andra Rönnspireor. Det ska bli spännande att se resultatet om ett par år. Just den här sorten är något mindre och blir upp till 1,5 meter hög. Rönnspirean trivs i lerjord, vilket passar perfekt hemma hos mig. För att hålla ogräset i schack, speciellt kirskål, har jag planterat Rönnspirean tillsammans med marktäckaren Waldstenia. Det blev i mitt tycke en perfekt kombination! 

image.jpg

Den vänstra delen av häcken är nyplanterad och den högra sattes förra sommaren (Juni)

image.jpg

Waldsteinian har redan bildat en tät perennmatta efter en säsong (Juni)

image.jpg

Häcken i full blom, en månad senare

image.jpg

Fantastiskt bladverk - färgen skiftar i grönt med inslag av gult och rött

Kanske gillar du också ... 

Nu är bokhäcken på plats