Vallmodrömmar

Har länge drömt om att odla rutor i trädgården med ettårig opievallmo, Papaver somniferum, som har stora klotrunda vackra frökapslar. Inspirerad av Hildasholm i Leksands fantastiska vallmoplanteringar beställde jag fyra sorters ettårig vallmo tidigt i våras. Här skulle det i alla fall förgros inomhus och jag samlade lämpliga sålådor hela våren. Det sparades plastaskar såna som används till cocktailtomater och andra små fiffiga lådor med hål i botten och lock.  Men så kom gympauppvisningen emellan, sommarfesten på dagis, jobbminglet, vattkopporna, en efterlängtad weekend med maken i London. Ja, ni vet! Livet helt enkelt. Men det får bli nya friska tag nästa vår. Fast det är klart, än finns ett visst hopp! Det var ju faktiskt några vallmofrön som grodde, trots att jag sådde direkt på friland, istället för att förgro som proffsen på Hildasholm.

image.jpg

Förberedelse inför vallmoodling, våren 2014

image.jpg

Se där ja! Det blev i alla fall några plantor, trots att det såg rätt mörkt ut ett tag.  (juli 2014)

image.jpg

Så sagolikt vackert Opievallmon, Papaver somniferum 'The Giant', blommar! Färgen är underbar, fast jag trodde att den skulle vara nästan mörkröd.

image.jpg

Blommningen var enastående, men då ska vi inte tala om de gigantiska och makalösa frökapslarna. Inte konstigt att den här sorten heter just The Giant. (aug 2014)