Test av krattor och lövräfsor

I helgen var det ovanligt varmt för årstiden och ett perfekt krattväder. När vi var hemma hos mina föräldrar så hjälptes vi åt att kratta löv - vuxna som barn. Som vanligt lyckades vi skaka fram redskap åt var och en. Vissa räfsor funkade bättre än andra – och längre ner avslöjar jag vilken kratta som är min favorit.

 Krattor och lövräfsor nr 1 till 6 från vänster till höger

Krattor och lövräfsor nr 1 till 6 från vänster till höger

1) Ängsräfsa i plast från Fiskars med glesa pinnar. Den är lätt och ska tydligen funka suveränt att räfsa med när löven är torra. Fast nu var det blött i marken och man fick därför stanna upp och rensa bort löv och gräs som fastnade i räfsan efter några drag. Den funkade hyfsat bra om det var tjockt med löv på gräsmattan, men den var inte lika effektiv där det var glesare med löv.

2) Ergonomisk lövräfsa från Fiskars. Den här räfsan är tung och totalt värdelös att kratta med. Den blev liggandes, för ingen tyckte om att använda den ergonomiska räfsan.

3) Järnkratta med raka pinnar. En hederlig gammal beprövad modell som fungerar jättebra när man ska kratta på grus eller jord. Men inget som passar för gräsmattor, eftersom pinnarna fastnar i gräset.

4) Barnräfsa. Perfekt modell att sätta i händerna på de minsta barnen.

5) Lövräfsa i jätteformat från Serva. Den här räfsan ser heltokig ut men gör verkligen sitt jobb. Den tar stora mängder löv i ett enda tag och det var kul att kratta med den. Och det fastnade sällan löv i bladet. Man får ordentlig med vardagsmotion och det kändes i kroppen efter en stund. Den är suverän!

6) Konventionell lövräfsa i plats. Det här är en allroundräfsa som är lätt, smidig och flexibel att använda. Och den är billig. Den här lövräfsaren håller i längden.

Mina två favoriter är helt klart den lilla ”vanliga” billiga plasträfsan (nr 6) och den stora (nr 5) effektiva lövräfsan, som kompletterar varandra. Det blev därför som alltid en tur förbi pappas butik Maskincenter i Sparreholm på hemvägen. Stackars barnen som fick sitta och trängas med en gigantisk kratta bak i bilen. Men nu har vi en äntligen en premiumlövräfsa. Det känns bra för vår gamla hade inte många pinnar kvar.