Nu är bokhäcken på plats

Britterna är mästare på att med hjälp av höga häckar rama in trädgården och skapa en lugn grön fond mot de färggranna blomsterrabatterna. Inspererad av de engelska Cottage gardens tog jag mig an årets stora projekt att anlägga häck. Min man trodde nästan att jag hade blivit folkskygg pga allt prat om höga häckar och utspridda skisser med olika sorters häck. Inte alls!  Tanken är framförallt att dölja vårt trista Gunnebostaket och att skapa en lugn och lummig grön bakgrund till övriga planteringar.

I november levererades äntligen de barrotade häckplantorna som jag beställde i somras och nu är de på plats. Det ska bli jättespännande att se hur bokhäcken artar sig, fast med tanke på det grundliga förarbetet vore det märkligt om det inte växer så det knakar.  

image.jpg

Vi har tung lerjord i hela trädgården och därför behövde jag gräva ett ordentligt dike och både jordförbättra och rensa ogräs. Jag har blandat den befintliga jorden med egen kompost (det lilla som fanns) och ett antal påsar med kogödsel, mull och barkmylla. Jag funderade länge och väl på en fiffig lösning för att få bukt med ogräset (kirskålen som kommer från grannen). Och vet ni vad jag kom på? Jo, jag hittade billig nockplåt från Byggmax som jag plattade till med foten, eftersom den är v-formad, och grävde ner i jorden längs hela tomtgränsen. Skivan sticker bara upp knappt 10 cm ovan jord. Fast det kommer knappt synas när häcken är på plats. Snacka om mycket jobb - men det är det värt för att bli kvitt kirskålen.

image.jpg
 Nockplåten är egentligen v-formad, men när den plattats till blir plåten 40 cm djup och 2 meter lång. Den kostar bara dryga hundralappen på Byggmax. Det blev en perfekt ogrässpärr mot den aggressiva kirskålen som kommer från granntomten.  Den här metoden ska jag använda i flera rabatter framöver.

Nockplåten är egentligen v-formad, men när den plattats till blir plåten 40 cm djup och 2 meter lång. Den kostar bara dryga hundralappen på Byggmax. Det blev en perfekt ogrässpärr mot den aggressiva kirskålen som kommer från granntomten.  Den här metoden ska jag använda i flera rabatter framöver.

image.jpg
 Buntar med bokplantor i väntan på plantering

Buntar med bokplantor i väntan på plantering

image.jpg

De barrotade bokplantor, Fagus Sylvatica, kommer från en plantskola på nätet som heter ERA Green Dream och som ligger i Skåne, tror jag. Det är första gången som jag beställer från dem. Det jag fastnade för var att de både har ett brett sortiment av häckväxter och att de erbjuder många olika storlekar och kvaliteter på plantorna, vilket passade mig. Men det är alltid lite osäkert när man beställer växter på nätet. Jag var faktiskt lite orolig för att vi att vi skulle få ett gäng med långa taniga pinnar som det skulle ta år för att bli en tät häck. Man man ska gå på magkänslan ibland och det här kändes rätt!

image.jpg

Gissa om att vi blev positivt  överraskade när leveransen kom i fredags och det visade sig att plantorna var rejäla och hade ordentliga rötter och hyfsat tjocka stammar. Jag skulle tro att plantorna är närmre 150 cm långa, nästan lika långa som bambupinnarna, som jag har bundit upp plantorna med. Det är ett stort plus eftersom jag beställde plantorna i storleken 125-150 cm.

 Visst ser det ut som en häck redan direkt efter planteringen? Det ska bli otroligt spännande att se hur den artar sig när rotsystemet etablerat sig.

Visst ser det ut som en häck redan direkt efter planteringen? Det ska bli otroligt spännande att se hur den artar sig när rotsystemet etablerat sig.

Kanske gillar du också ... 

Friväxande häck