Ny uteplats på gång

Förra året renoverade vi och byggde till vårt hus i nästan ett år. I år har vi "bara" fixat de sista smågrejerna som vi inte hann klart på huset (som ny sockel och yttertrappa). Och därför är det inte underligt att mitt förslag på att sätta igång med nya uteplatsen redan nästa år inte direkt togs emot med entusiasm hemma. I alla fall inte till en början. Men när idén väl har mognat lite så verkar det inte helt omöjligt.

Tanken var aldrig att vi skulle göra allt på en och samma gång. Jag ville bara ”plantera” idén för att sen på egen hand börja med en häck som ska rama in den kommande uteplatsen. Det är ofta klokt att genomföra stora trädgårdsprojekt stegvis och låta den nya uteplatsen ta form successivt så att man känner sig för och provar och ser vad som blir bra. Men drömmen är att skapa en uteplats som harmonierar med vårt trähus från 30-talet. För mig är viktigt att uteplatsen blir mysig, ombonad och privat. Jag vill också försöka binda ihop trädgården och huset.

Jag har så smått börjat skissa och planera. Till en början funderade jag på att utforma en relativt organisk och oregelbunden uteplats. För att det är vackert och trivsamt, i alla fall för mig. Men så jag läste i Ann-Christin och Dan Rosenholms fantastiska bok ”Trädgårdsdesign”, tipset att följa husets linjer när man utformar sin uteplats. Detta har verkligen öppnat mina ögon. Spana gärna in hur det blev när jag provade att tänka helt om och istället rita en rektangulär och " kantig" uteplats som följer fasaden. Formen på rygghäcken går både i linje med fasaden och vårt matsalsfönster. Det blev oväntat bra! Jag tror att de raka linjerna kan ge en spännande kontrast mot exempelvis vår stora svängda grusplan och månformade rosenrabatt på baksidan av huset. Men det kommer säkert många nya idéer som jag vill testa under vinterhalvåret, innan det är dags att sätta spaden i marken i vår.

 Skiss på nya uteplatsen som finns på husets "kortsida" i västerläge - som efter tillbyggnaden är hela 12 meter. Se förklaringen nedan. 

Skiss på nya uteplatsen som finns på husets "kortsida" i västerläge - som efter tillbyggnaden är hela 12 meter. Se förklaringen nedan. 

A) Tanken är att uteplatsen ska vara tillräckligt stor för att ge gott om plats för familjen att både kunna äta middag i den härliga kvällssolen i skydd av rygghäcken, men att det också ska få plats med ytterligare en sittplats där vi kan söka skugga under lunchen. Jag drömmer om att bygga en gammaldags pergola med ett tak täckt av vildvin som sirlar solljuset. Vore inte det vackert?

B) På framsidan har vi en rak entrégång med Ölandssten, därför tänkte vi använda även Ölandssten vid nya uteplatsen. Jag har sett foton från gamla trädgårdar med charmiga uteplatser av Ölandssten, och istället för vanligt sandfog har man gjutit betong mellan plattorna. Det är både en vacker och smart lösning som jag gärna vill prova. För finns det något med tidsödande och tråkigt att rensa ogräs mellan stenplattor?

C) För att få insynsskydd från gatan behöver vi en relativt hög rygghäck. Det kanske inte är så praktiskt men det känns mer intressant med en svängd häck. För att mjuka upp den kantiga formen testade jag att rita dit runda gröna buskar i hörnen. När man skissar är allt möjligt. Visst är det härligt!

D) På sikt ska vi fixa en ny yttertrappa. Nu har vi en trappa i Prefab som vi satte dit tillfälligt i samband med husbygget. Men vi har inte landat än i hur den nya trappan ska se ut. För oss är det viktigt att den passar husstilen. Fast det är rätt dyrt att gjuta så förmodligen blir den i trä. Jag tar gärna emot förslag på vackra trappor.

 Här syns vår tillbyggnad och den höga husgrunden och grusplanen på husets baksida. Jag har redan gjort avsteg från skissen ovan, eftersom jag har flyttat dit min korallkornell och planterat en matta av jättedaggkåpa under. Fast jag har gjort plats för infattningshäcken som är markerad med pinnar.

Här syns vår tillbyggnad och den höga husgrunden och grusplanen på husets baksida. Jag har redan gjort avsteg från skissen ovan, eftersom jag har flyttat dit min korallkornell och planterat en matta av jättedaggkåpa under. Fast jag har gjort plats för infattningshäcken som är markerad med pinnar.

E) Tillbyggnaden står alltså på en hög husgrund. Jag funderar därför på att sätta en infattningshäck framför sockeln, för att den ska upplevas som lägre. Tanken med att låta häcken fortsätta runt husknuten, är för att tillbyggnaden, som blev lite smal, ska upplevas som bredare och att huset ska få bättre proportioner.

Frågan är vilken häck man ska välja? Den ska gärna vara vintergrön och det måste gå att beskära den hårt. Det är ett relativt skuggigt läge med lerjord, liksom i resten av vår trädgård. Ett alternativ som kan fungera i såna lägen och förutsättningar är idegran. Men den ser väldigt plastig ut i barren. Å andra sidan kanske en formell idegranshäck kan bli en spännande kontrast mot vår lite mer friväxande trädgård? Jag måste ut och spana in hur klippta idegranshäckar ser ut i verkligheten innan jag bestämmer mig.

 Jag fick syn på en  idegranshäck i Berzelii Park (utanför Berns i Stockholm) häromdagen. Den kanske inte är så tokig?

Jag fick syn på en idegranshäck i Berzelii Park (utanför Berns i Stockholm) häromdagen. Den kanske inte är så tokig?